Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Meer informatie op enneagram.startpagina.nl

Zijn er ook vijven????

  • Marieke

    Heb net rond zitten kijken op het prikbord of ik iets kan vinden over vijven…

    Ikzelf denk dat ik een vijf ben. Altijd drang naar meer kennis en meer willen weten en dan nog bang zijn dat je het niet weet of kunt.

    Bot uit de hoek kunnen komen als mensen in jouw ogen dom zijn. In groepen jezelf terug trekken en alles beluisteren waar er over gepraat wordt.

    Superkoppig.

    Zo kan ik nog wel het e.e.a. opnoemen.

    Wil graag mijn sterke kanten beter ontplooien en mijn zwakke kanten ook beter ontplooien.

    Wie heeft ervaring hiermee?

  • Jos

    Marieke schreef:

    > Wie heeft ervaring hiermee?

    Nou… ik!

  • Saskia

    Hoi Marieke,

    Ik was de afgelopen jaren, net als jij op zoek naar reacties van vijven en ik gok dat ze er weinig zijn, omdat het eng is om te antwoorden. Vragen als: wat wil ze precies weten?, ben ik wel volledig?, hoe kan ik het proces van de vijf het beste omschrijven?, komen bij mij, als vijf, naar boven. Ik ga dan ook proberen om in één keer een mailtje naar jou te sturen zonder er te veel over na te denken. Kost me nu al erg veel moeite!!!

    Ik herken alles in wat jij over jezelf beschrijft. Om zowel mijn positieve kanten, als mijn negatieve kanten te verbeteren, heb ik veel gehad aan meditatie en lichaamswerk gehad. Ik wist voorheen niet dat ik een lichaam had; alles gebeurde in mijn kop. Ook kon ik dimensies in emoties niet benoemen en niet voelen. Het hinderde mij dat ik van derden afhankelijk was om snel bij emoties te komen. Meditatie heeft me vrijer, voller en relaxter gemaakt. Het was wel supereng om er aan te beginnen, trouwens.

    Oh ja, en nog een tip. Ga eens naar een panelavond van de vijven. Ik ervaarde hier de ultieme (h)erkenning van mijn eigen type.

    Groetjes Saskia

  • Marieke

    Hoi Jos en Saskia,

    Eindelijk dan bericht van vijven.

    Ik herken mijzelf ook duidelijk in hetgene Saskia schrijft.

    Met emoties kan ik ook geen kant uit en stop ze diep weg in een hoekje.

    Het heeft ook heel lang geduurd voordat ik een berichtje op dit prikbord durfde te plaatsen.

    Wat wil ik precies weten? Ja, zoveel mogelijk, ik sta open voor alle informatie.

    Inmiddels weet ik wel dat ik een lichaam heb, ik heb nl. sinds 5 jaar lichamelijk werk. Ik voel me daar sowieso al een stuk beter bij, maar het zoeken naar nieuwe en andere opleidingen en cursussen bljift.

    Na enig spitwerk ben ik erachter dat ik een gemiddelde 5 ben en dat ik de 8 wat meer moet integreren en d.m.v. 7 mij beter kan ontspannen. MOEILIJK!!!!

    Ik kan me wel heel goed voorstellen dat de start aan bijv. een meditatiecursus heel eng is.

    En Jos, wat zijn jouw ervaringen naar jezelf beter ontplooien?

    Waar zijn panelavonden te vinden? Ik ben het tot op heden op internet nog niet tegen gekomen. Hetgene wat ik tegen ben gekomen zijn wat workshops, maar zijn veelal erg ver weg voor mij.

    Mails zijn natuurlijk van harte welkom, voor mij HET communicatiemiddel.

    Dank voor jullie reactie.

    Gr.

    Marieke

  • Henk J. Eggink (webmaster)

    Beste Marieke,

    Voor panelavonden kun je terecht bij de Enneagramstichting, via www.enneagramstichting.nl, of via Monique Schouten op www.enneapanels.nl.

    Vriendelijke groet,

    Henk Eggink

  • Jos

    Tja… Van alles wel, denk ik. Ten eerste ben ik Rooms Katholiek, en dan bedoel ik ook écht Rooms. Heel logisch, voor mij, maar toch ook weer absurd. Of, zoals een middeleeuwse theoloog uit Engeland het zei; Credo quia absurdum. Ik geloof, omdat het absurd is.

    Heb ook theologie gestudeerd, had al vroeg interesse in psychologie, parapsychologie, filosofie en andere geesteswetenschappen, las al vroeg Thomas More, Dostojevski, Couperus (allemaal rond mijn 12de). Ben een vat vol kennis. En dat maakt op mij niet de geringste indruk. Ik mis het uiten van mijn emoties. Het enige waarin ik mij écht kan uiten, is in mijn werk als koordirigent. Als ik met muziek bezig ben, ben ik een ander mens. Dan ben ik meeslepend, intrigerend, knap, sensitief, sensueel, en ga zo maar door. Dit is, wat ik van andere mensen te horen krijg. Ik ervaar dit helaas niet. Ik heb alleen mijn eigen zelfbeeld, en dat is, zoals zo vaak bij vijven, niet rooskleurig; veel capaciteiten, maar nooit tevreden.

    Verder heb ik een hele lieve 2-vrouw, een hoogbegaafd kind van bijna 4 jaar, ben zelf ook hoogbegaafd, en ik werk aan een Praktijkschool. Moeilijk lerenden van 14 tot 16 jaar. Daar komt mijn hoogbegaafdheid me van pas. Mijn leerlingen en ik zijn allen ver verwijderd van het gemiddelde. Wij begrijpen elkaar dus op veel terreinen.

    Ook heb ik een opleiding als sportmasseur gedaan, en daarnaast een aantal cursussen over aromatherapie en bijbehorende massagetechnieken. Ook heel interessant (een typisch 5-woord…)

    Bij gebrek aan geld verbouw ik ons hele huis zelf, wat ik 3 jaar geleden nog niet kon, maar als 5 (én HB) leer ik snel, dus dat kan ik nu wel.

    Al met al ontplooi ik me dus best wel, ook in lichamelijk inzicht, maar er is nog veel wat ik wil, en wat niet kan, omdat iedere dag maar 24 uur heeft, en omdat er aan het einde van mijn salaris iedere keer weer een heel stuk maand overblijft…

    Heb je hier iets aan?

    vrgr. Jos

  • Marieke

    Ja, ik herken in de muziek ook wel wat. In muziek kan ik me helemaal laten gaan en is voor mij een uiting voor emoties die ik niet kan tonen, of waar ik niet mee om kan gaan.

    Hoe meer ik nadenk over emoties, hoe meer ik besef dat ik niet weet hoe dat voelt. Het voelt eerder leeg.

    Kennis heb ik nooit genoeg. Ik ben nu op zoek naar een opleiding die wat doet met psygologie of cultuurwetenschappen. Ik denk altijd dat ik de kennis niet heb en niet capabel ben.

    Ik moet ook leren dat ik meer ga strijden met open vizier, iets wat ik absoluut niet doe.

    Ik heb een man die mij aanzet tot actie (lichamelijke activiteiten) en ik merk aan mijzelf dat dat heel goed voor mij is. En wat betreft het verbouwen… Er loopt hier ook nooit een vakman over de vloer, wij doen 98% zelf.

    Mijn man is d.m.v. doen leren en ik d.m.v. lezen en voorbereiden.

  • Jos

    Wil je je man namens mij feliciteren met jou? Hij heeft een geweldige vrouw, die hem goed aanvult. Ik heb ook zo'n vrouw, namelijk een 2. Ik draag haar op handen, en ik kus de grond waarop ze loopt. Zij is écht een kanjer!

    Toen ik je antwoord las, moest ik lachen, gniffelen. Die herkenning. Inmiddels ben ik zover, dat ik weet, dat ik wel gevoelens heb, en behoorlijk veel, maar dat ik er helemaal niks mee kan. Ik kan intens verdrietig zijn, het ook voelen, maar ik kan het niet uiten. Ja, als ik alleen ben, komen twee tranen, maar dan gaat de boel ook weer op slot. Maar het zit er wel degelijk. Alleen zijn gevoelens geen logische feiten voor ons als vijven.

    Je man doet er goed aan je lichamelijk bewust te laten worden. Dit ontbreekt ons nogal eens. Ikzelf ga deze zomer een cursus volgen; showchoir-leiding. Ik ben al dirigent, dus een mooie combinatie van hoofd en handen. Sowieso het hele lichaam gesticuleert mee, maar nu dus ook nog beweging erbij. Daarnaast kan ik je aikido aanbevelen, om het even welke variant; aikikai of ki-aikido. Vraag maar na bij de JBN (Judo Bond Nederland) waar je kunt kijken. Of zoek gewoon in een zoekmachine onder “aikikai”. Dit is een best wel spirituele en filosofische krijgskunst, waarbij je je lichaam heel bewust inzet. En… je kunt in de diverse boeken héél veel feiten vinden!

    Veel plezier, ik ben benieuwd naar je antwoord.

    vrgr. Jos

  • Marieke

    Jos,

    Met stijgende verbazing heb ik de eerste alinea van het laatste berichtje op het prikbord gelezen.

    Zou ik zo vrij mogen zijn om te vragen of ik je mag mailen?

    Ik kan hierop prima reageren, maar vind, net zoals Saskia, dat te prive om dat publiekelijk op het prikbord te vermelden.

    Sorry, prikborders!

  • Jos

    Tuurlijk