Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Meer informatie op enneagram.startpagina.nl

verschil in typen

  • mercedez

    Dag mensen,

    Wat ik opmerkelijk vind is dat ik verschillende uitslagen krijg na het maken van de testen. Over het algemeen komt de Romanticus naar voren. Ik kan me hier goed in vinden.

    Bij ander testen kwamen type 1 & 7 naarvoren. Ook liggen de percentages erg dichtbij elkaar. Ik vind het daarom lastig een eenduidige conclusie te trekken. Ik vraag me af of bij meerdere mensen dit probleem zich voordoet.

    Groeten.

  • henk (enneagram)

    Hallo Mercedez,

    Op zichzelf is het niet vreemd dat je verschillende uitslagen krijgt. Een multiple choice test is niet voldoende om je type te bepalen. Belangrijkste is dat het enneagram niet om gedrag gaat maar om motivatie. Waarom doe je dingen? In vragenlijsten is het moeilijk naar motivatie te vragen, dus vraagt men naar gedrag. Dat is makkelijker te beantwoorden. Zo'n vragenlijst geeft dus een beeld wat vaak wordt bepaald door het moment waarop je zo'n lijst invult. Ben je moe of actief, of ben je juist verdrietig of heel vrolijk.Omstandigheden spelen dus een grote rol.

    Tegelijkertijd bieden de testen een richting, waar je door zelfonderzoek verder kan graven wat je motivatie is.

    Een typing-interview is een goede methode om samen met een enneagram-specialist jouw motivatie te onderzoeken.

    De relatie tussen de 1, 7 en 4 is wat mij betreft niet geheel vreemd. Het vormt in het enneagram weliswaar geen driehoeksverbinding zoals 3,6 en 9, maar je kunt zien dat de verbindende factor de 1, ofwel de perfectionist is. In stress schiet de 1 naar 4 en bij ontspanning meer naar de 7.

    Je kan dus eens onderzoeken wat er gebeurt als je onder stress raakt of wat je nodig hebt om ontspannen te raken.

    Een test is dus niet meer dan een hulpmiddel, en wat ik hierboven schrijf ook. Blijf zelf kritisch naar wat je aan informatie krijgt en de interpretatie ervan. Blijf naar jezelf kijken, daar gaat het bij het enneagram om.

    Succes,

    Henk

  • 7.i.t.n.

    De 1 heeft een band met de 7 en de 4, dus wat je zegt, lijkt logisch, het enige wat nu belangrijk om te weten is, welke type is bij jou overheersend is, want dan kan je van daaruit gaan kijken wat je wil of niet wil.

    Zelf ben ik dus een 4 en heb ik een vriend die een 1 is en zelf weer een andere vriend heeft die eem 7 is, zo is dat kringetje dus rond.

    Je bent een 4 als je jezelf “anders” voelt en redelijk veel twijfelt of iets wel goed “voelt”, daarnaast kan je stemmingswisselingen hebben en bijzonder emotioneel reageren (ten minste dat vind je omgeving, zelf vind je dat wel meevallen). Zit jij als 4 lekker in je vel, dan ga je naar de 1 en dan ga jij je perfectionistisch gedragen (dat doe ik nl wel). Voor mijzelf weet ik zeker dat ik geen 7 ben, omdat ik diepgang (met name in relaties) belangrijk vind en een 7 niet en omdat ik lang niet altijd zin heb in een avontuur en een 7 gaat van het ene naar het andere avontuur. De 4 is een vrouwelijk type, maar dat zegt dus niets, want ik ben een vent, de 1 en de 7 zijn mannelijke types…

    Bij mij heeft het ook even geduurd voordat ik er achter was, vooral ook omdat je heel eerlijk tegen jezelf moet zijn en dat is best moeilijk (want soms ontken je dingen van jezefl…).

    Kan je hier wat mee?….

  • henk (enneagram)

    Hoi 7 i.t.n,

    Zeer aparte naam, moet ik zeggen. Ik wilde kort reageren op de vermeende afwezigheid van diepgang bij een 7. Ik voel me hier tekort gedaan. Als echte zeven heb ik een sterke behoefte aan diepgang, anders verlies ik juist mijn interesse. Voor zevens ligt de uitdaging in de verdieping en uitdieping. Het is wel zo dat ik erge moeite heb me te binden aan anderen, maar nu ik in een relatie zit die me blijft boeien, kan ik juist de diepte opzoeken. Het is niet een natuurlijke neiging, dat klopt, maar ik vind het wel erg prettig. Wat betreft avontuur, da's ook in mijn geval wat zwaar uitgedrukt, ik ben wel met duizend en 1 dingen bezig, waar vaak geen enkele samenhang tussen zit, behalve dat ik het interessant vind.

    Wel het blijft complex en de éne zeven is de andere niet.

    Groet,

    Henk

  • Koen

    Leuk antwoord Henk, laat ik mezelf overigens maar gewoon Koen noemen, dat is wat makkelijker, die afkorting kwam mee van een prikbord waar ik anoniem wilde blijven, die behoefte heb ik hier niet zo ;-).

    Een heel interessant antwoord ook trouwens. Want als jij wel de diepgang kent en niet zo avontuurlijk bent, waarom ben je dan een 7, denk je zelf?

  • henk (enneagram)

    Ha Koen,

    Zeker, interessante vraag. Voor mij gaat het enenagram over motivatie en minder over gedrag. Waar gaat je aandacht naar uit. Ik ben een zeven omdat ik in al mijn gedrag zoveel mogelijk bezig ben me te richten op het prettige en comfortabele, maar tegelijkertijd in alle gevallen pijn probeer te vermijden. Dus avontuurlijk ben ik wel, maar heel erg gericht op risico-mijden (ik heb een sterke 6-vleugel)

    Daarnaast gaat men aandacht continue van hot naar her, verspringt, draait buigt, verbindt en is alsmaar bezig nieuwe, leuke dingen te bedenken. Tegelijkertijd zit in de uitvoering van allerlei ideeen minder plezier dan in het bedenken, want als je tot uitvoering komt zul je keuzes moeten maken, en daarmee beperk je je eigen leven.

    Keuzes betekenen ergens voor kiezen en iets anders te laten en eigenlijk wil ik het allemaal. Wat resulteert in het feit dat ik niets kies, geniet van wat ik bedacht heb, en dus niet zo avontuurlijk ben in de uitvoering van de activiteiten.

    Natuurlijk is dit mijn manier om met mijn zeven-zijn om te gaan, ik ken andere zevens die juist veel meer tot actie komen.

    Daarnaast heb ik inmiddels wel meer geleerd over mijn ontwikkeling en ontdekt dat mijn ontwikkelpad met name zit in de verdieping. Sommigen noemen dit de ontwikkeling naar de 5, maar daar ben ik het niet mee eens, het is meer de diepte in waarbij je 5-kwaliteiten kunt aanspreken, maar ook de kwaliteiten van de 4 (de 1,7 en 4 maken een driehoek). Het bij je emoties kunnen blijven, bij de pijn die je het leven soms geeft is meer iets wat ik uit de kwaliteiten van de 4 haal, dan uit de vijf, die juist heel erg op afstand kan blijven.

    Wel uitgebreid verhaal, hopelijk verduidelijkt dit de zaak wat.

    Groet,

    Henk

  • Frans Kragten

    Hallo Henk,

    Prachtig geformuleerd jouw gevoel van zeven zijn. Wist je trouwens dat er ook enneagramologen zijn die geloven dat de zeven zijn rustpunt de vier is. Noemen ze de salomonzegel. Hierbij heb je altijd verbinding uit je type naar je rationele, emotionele en intuitieve kant. Net als de drie de zes en de negen dus.

    Marco van Nieuwehuize enneagramtrainer van het bureau Merlin traint hier ook mee en heeft dit ook op zijn site staan, zie www.enneagram.nl.

    Ik ben zelf ook een zeven en geloof dat ik veel meer mijn ontwikkeling in de vier moet zoeken, daar vinden wij die enorme verbindingskracht!! De vijf voegt eigenlijk weinig toe, wij zijn al rationeel en kunnen vanuit ons basistype de dingen prima op een rij zetten!

    Helaas dien ik zakelijk het enneagram op de manier te benaderen zoals die in alle boeken staat omgeschreven. Maar ik geloof in de salomonzegel!!

    Groeten,

    Frans.

  • henk (enneagram)

    Hallo Frans,

    Ik ben het gedeeltelijk met je eens. De vijf is wel degelijk mijn ontspanningspunt, maar de vier is mijn ontwikkelpunt. Als ik ontspan neem ik gedrag van de vijf over, trek me terug, ga in een hoekje genieten van het feest, observeer ik liever en durf ik de verdieping in te gaan in plaats van de verbreding te blijven zoeken.

    Wat betreft de driehoek, daar heb je gelijk in, het salamon's zegel geeft goed weer waar mijn ontwikkelpad ligt, en die is inderdaad niet richting de 5 maar de vier. Als we deze vergelijking eens doortrekken naar andere typen. Wie weet kan een ander type hier eens op reageren.

    Neem de twee, stress is acht en ontspanning is vier. Ontwikkelpad zou hier mogelijk kunnen liggen in de vijf. Meer zoeken naar rationele overwegingen om dingen te doen. Meer eigen ruimte durven claimen, leren dat je kunt overleven zonder continue de aandacht op de ander te richten. Dit zou het ontwikkelpad kunnen zijn. De vier is de ontspanningsrichting is. Meer contact met de eigen gevoelens en behoeften, meer contact met zichzelf. Maar de ware ontwikkeling zal het vertrouwen moeten zijn dat de behoefte aan aandacht en liefde voldoende vervult zal worden, zonder de aandacht op de ander te richten.

    Of zoiets,

    Iemand ideeën,

    Henk

  • Robine

    Dag 7.1.t.n,

    Even terugkomend op de diepgang van 7 (wat ik zelf ook ben) ik ben het met Henk eens dat een 7 wel degelijk diepgang heeft. Het wordt denk ik alleen door mijn omgeving wel eens anders gezien omdat ik wel eens een spring in t veld wordt genoemd. Het heeft inderdaad te maken met een stukje bindingsangst (en die probeer je dan op deze manier te verdoezelen). Verder weet ik niet of nummer 1 zo mannelijk is die staat voor de perfectionist en over het algemeen zijn vrouwen behoorlijke perfectioniste. Het mannelijke in nummer 7 daar kan ik mij beter in vinden, in mijn werk kan ik beter werken met mannen dan met vrouwen.

    Groet

    Robine

  • Robine

    Dag 7.1.t.n,

    Even terugkomend op de diepgang van 7 (wat ik zelf ook ben) ik ben het met Henk eens dat een 7 wel degelijk diepgang heeft. Het wordt denk ik alleen door mijn omgeving wel eens anders gezien omdat ik wel eens een spring in t veld wordt genoemd. Het heeft inderdaad te maken met een stukje bindingsangst (en die probeer je dan op deze manier te verdoezelen). Verder weet ik niet of nummer 1 zo mannelijk is die staat voor de perfectionist en over het algemeen zijn vrouwen behoorlijke perfectioniste. Het mannelijke in nummer 7 daar kan ik mij beter in vinden, in mijn werk kan ik beter werken met mannen dan met vrouwen.

    Groet

    Robine